Китай нарече отговора на САЩ на инцидента с балоните истеричен и

...
Китай нарече отговора на САЩ на инцидента с балоните истеричен и
Коментари Харесай

Китай обвини САЩ в истерия за балоните

Китай назова отговора на САЩ на случая с балоните " нервен и неуместен ". Това съобщи Вън И, шеф на Службата на Комисията по външни работи към Централния комитет на Комунистическата партия на Китай, представен от " Ройтерс ".

Той разкритикува администрацията на президента Джо Байдън по време на Мюнхенската конференция по сигурността.

" Има толкоз доста балони по целия свят, тъй че Съединените щати ще смъкват ли всички? " попита той.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън се срещна с Ван И в събота, заяви представител на Държавния департамент. Срещата, която се организира в коридорите на Мюнхенската конференция по сигурността, е първата среща лице в лице сред висши американски и китайски чиновници, след като Съединени американски щати смъкнаха хипотетичния китайски балон за наблюдаване.

Припомняме, че появяването на първия балон над Америка накара държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън да отсрочи плануваното посещаване в Пекин. Това би било първото посещаване на американски държавен секретар в Китай от пет години насам.

След първичното събаряне на китайски шпионски балон, три други неидентифицирани въздушни обекта бяха свалени от американски изтребители благодарение на ракети Sidewinder във въздушното пространство на Съединени американски щати и Канада. За тях се появиха редица спекулации, в това число - извънземна технология. Но съгласно Съединени американски щати, може и да са с комерсиално предопределение. 

Байдън съобщи, че ще беседва с китайския си сътрудник Си Дзинпин за сваления по-рано този месец от Военновъздушни сили на Съединени американски щати на високотехнологичен китайски шпионски балон.

Макар да акцентира, че Съединените щати " не търсят нова Студена война ", Байдън съобщи: " Не се оправдавам за това, че смъкнах този балон ".

" Винаги ще действаме, с цел да защитим ползите на американския народ и сигурността на американците ", сподели Байдън.

Съединените щати са в положение на паника, откогато голям бял балон от Китай беше видян да наблюдава поредност от свръхсекретни обекти за нуклеарни оръжия, преди да бъде свален край източното крайбрежие.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР